Да прелъстиш без да омърсиш или “Игра и забава” на Джеймс Солтър

igraizabavaИма любовни истории, след които пръстите ти остават почти студени. Почти ти се иска да заплачеш, но почти няма за какво. И все пак оставаш на перона, нищо че влакът е отминал…

“Игра и забава” на Джеймс Солтър е това, което аз наричам “почти”. Защото не ме превърна в удавник. Преплувах я бавно, без бури и сътресения. Но с едва забележим белег по дланите. Защото на пръв поглед в тази книга не се случва нищо особено. Просто Франция, дъжд и нечия любов. А си тръгваш съблечен…

Очарованието не е в сюжета, тук няма обрати, няма ярки герои.И всичко е в думите, в умението да прелъстиш, без да омърсиш. Похотта е фина и елегантна, няма да те накара да извърнеш поглед, въпреки малките евтини стаи, въпреки насладата, въпреки мимолетното.

Това е книга за пътуването. Не за оставането. Двамата любовници се прекосяват един друг, прекрачват телата си, отдават се и се сливат с желанието и момента. Любовта тук ми изглежда повече сетивна, плътта празнува при допира и изгубването в плътта. И в това няма нищо отблъскващо. Защото “Игра и забава” е онази естетически издържана еротика, която независимо дали се загатва или застава съвсем гола пред очите, шепти, а не крещи. Тя е мека и топла. И в нея ти е толкова уютно, че няма защо да се прикриваш.

Ан Мари носи очарователната безпределна отдаденост и покорност пред любимия си, съвсем обяснима за възрастта й. Но тя не отблъсква с наивност. А е прекрасна точно такава. И такава трябва да бъде. Дийн от своя страна е едновременно изгубен в страстта си, но така и не успява да изпадне в умопомрачение. Дори когато наранява обаче, го прави някак внимателно. Играта и забавата не целят да причинят болка, те са просто естествена съставна част на страстта, на похотта и желанията.

Героят-воайор поне за мен е най-интересен със своите премълчани терзания, със своята затвореност в самия себе си, с неизречените копнежи и скрити помисли. Героят, който не успява да се превърне в съучастник в тази любовна история, а от началото до края е само един съ-мечтател, ограбен от самия себе си и своите постъпки.

“Игра и забава” е съвършеното преплитане на естетическото и еротичното в изкуството, защото тези страници са фино изтъкано изкуство.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *