“Хроники на сходствата” на Зорница Иванова – умението да рисуваш картини пестеливо и внимателно

От години вярвам, че за да харесаш една книга е необходимо не само тя да е добра като литературна стойност, но и да те намери в подходящия момент. Вярвам още, че понякога се случва едно вълшебно сходство на емоции и усещания и то е онова, което те кара да посягаш към нея отново. Сякаш се чувстваш разбран, сякаш някой разказва частица от мислите ти. А думата “сходство” използвам съвсем нарочно. Защото ще ви говоря за дебютната стихосбирка на Зорница Иванова – “Хроники на сходствата” .

Първото нещо, което ми направи впечатление в тази книга, е езикът – той е сложна амалгама между изчистеност, лекота и умението така да подреждаш и подбираш думите, че читателят да си представя снимки или картички на онова, за което дадено стихотворение говори. Това със сигурност е сред  важните достойнства на тази стихосбирка, защото е много трудно да изграждаш ярки визуални впечатления с фини думи и без силно наситена образност.

“Хроники на сходствата” е много ценна и със своите ненатрапчиви философски нюанси. Започваш да четеш, мекотата на думите те увлича и изведнъж се оказва, че текстът те е завел по-дълбоко, отколкото очакваш. И те убожда. Защото има много какво да ти каже.

И въпреки че става дума за стихосбирка – това е една много пряма поетика. Която не пропуска красивите детайли на заобикалящия свят, но и която няма да пропусне само с няколко думи, съвсем на място, да изрече всичко, колкото и неудобно да е то. Но го изрича с елегантност.

Тази стихосбирка е като пътуване на вътрешното аз. Като себеопознаване – да влезеш в страховете и болката си, да ги опитомиш, да минеш няколко крачки назад, сякаш ги наблюдаваш, а не си пряк участник, за да излезеш накрая по-голям и по-способен да приемаш света и себе си.

На последно място, но не и по значение, следва да отблежим, че “Хроники на сходствата” се появява благодарение на изд. “Арс” с редактор Валентин Дишев и дизайнер Анна Лазарова. Особено през тази година се забелязват много силни книги от дебютиращи автори, зад които застава издателската група “Арс” и “Скрибенс”, чиито книги можете да намерите на страницата на “Хралупата”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *